Hoppa till innehåll

Saab och polska MESKO tecknar samarbetsavtal för RBS15 Mk3

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab har tecknat ett samarbetsavtal med det polska försvarsföretaget MESKO, som ingår i PGZ (Polish Armament Group). Avtalet omfattar långsiktigt underhåll och support av den polska marinens RBS15 Mk3-robotsystem för land- och sjömål.

Efter det ursprungliga kontraktet 2006 används RBS15 Mk3 ombord på den polska marinens robotbåtar av Orkan-klass. Samarbetsavtalet undertecknades i september vid den internationella försvarsmässan i Kielce, Polen, och är ett långsiktigt avtal som syftar till att stärka samarbetet mellan Saab och MESKO. Dessutom är målet att etablera ett underhålls- och supportcentrum för RBS15-robotarna i Skarżysko-Kamienna, Polen. Detta ska i sin tur effektivisera underhållet av den polska flottans RBS15 Mk3-robotar.

Jason Howard, chef för Saab Polen
Jason Howard, chef för Saab Polen

– Det här är ett mycket viktigt samarbetsavtal med MESKO som kommer att öka den polska marinens förmåga att sköta underhållet av sina RBS15 Mk3-robotar under många år framöver. Med avtalet stärker vi vårt avtryck i Polen och ser en utmärkt framtid för RBS15 Mk3-systemet, säger Jason Howard, chef för Saab Polen.

– Det här avtalet garanterar att båda företagen satsar på att slå samman sin förmåga för att bygga upp ett lönsamt och effektivt samarbete inom ramen för den polska marinens olika program, till exempel Czapla, Miecznik och Ślązak. Avtalet bidrar till att uppfylla behoven och förväntningarna hos den polska regeringen, och ökar i slutänden landets säkerhet. Det här är också en möjlighet för vårt företag att bli del av Saabs globala leverantörskedja, säger Dariusz Szlafka, styrelsemedlem och produktionschef för MESKO SA.

mk3_5-saabnyhetRBS15 Mk3 är det modernaste robotsystemet för land- och sjömål som finns tillgängligt på marknaden.

Tack vare sin långa räckvidd passar det perfekt som huvudbeväpning för bekämpning av ytmål för alla typer av fartyg. Systemet är konstruerat för att användas i många olika situationer, från fartygsbekämpning på öppet hav och i kustnära vatten till bekämpning av mål på land. RBS15 Mk3 har en äkta självsökande kapacitet i alla väderförhållanden tack vare den avancerade aktiva radarmålsökaren som programmeras innan avfyrning. Systemet tillverkas och marknadsförs gemensamt av Saab, Sverige och Diehl BGT Defence, Tyskland.

 

MESKO S.A. är ett av mer än 60 företag i PGZ SA (Polish Armament Group), som är ett av de största holdingbolagen inom försvarssektorn i Europa.

För mer information kontakta:
Saabs presscenter,
0734-180 018,
presscentre@saabgroup.com
www.saabgroup.com
www.saabgroup.com/YouTube
Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter. Genom innovativt, samarbetsinriktat och praktiskt tänkande utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ny teknik för att möta kundernas förändrade behov.