Hoppa till innehåll

Saab och LFV bildar nytt bolag för digital fjärrstyrd flygtrafikledning

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab och Luftfartsverket (LFV) har i dag tecknat avtal om att bilda ett nytt bolag: Saab Digital Air Traffic Solutions AB. Bolaget kommer att marknadsföra, sälja, utveckla och driva produkter och tjänster inom fjärrstyrd digital flygtrafikledning. Saab blir majoritetsägare i bolaget med 59 procent av aktierna, och LFV innehar 41 procent.

Genom Saab Digital Air Traffic Solutions AB kommer Saab och LFV att stärka sin framskjutna position för digitala tjänster inom flygtrafikledning på den internationella marknaden. Digital och integrerad flygtrafikledning innebär att högteknologiska system skickar information från sensorer till ett flygledartorn, oberoende av plats. Det bidrar till ökad flexibilitet, höjd säkerhet och effektivare resande för passagerare. Det leder också till minskade kostnader för flygtrafikledning. Bolaget kommer att verka tidigast från och med den 1 september 2016.

– Nu för vi samman Saabs tekniska kunnande och globala organisation med LFV:s unika expertis när det gäller att leverera digitala och certifierade driftslösningar inom flygledning. Detta gör att vi kommer kunna guida kunder genom hela processen för en omvandling till digital flygtrafiktjänst, säger Micael Johansson, chef för Saabs affärsområde Surveillance.

– Våra förutsättningar att leda, utveckla och driva digitaliseringen inom fjärrstyrd flygtrafikledning i hela vår bransch stärks. Tillsammans kan vi både möta och driva den digitala förändringen och marknadens efterfrågan, säger Olle Sundin, LFV:s generaldirektör.

Saab och LFV har genom ett framgångsrikt samarbete driftsatt det första systemet i världen för fjärrstyrd digital flygtrafikledning, Remote Tower. Systemet är en viktig drivkraft för den fortsatta innovativa digitala utvecklingen inom flygtrafikledning. Sedan april 2015 fjärrstyrs flygplatsen i Örnsköldsvik från LFVs Remote Tower Center i Sundsvall.

Ett avtal undertecknades på onsdagen mellan Saab och LFV om att bilda det nya bolaget. Vid avtalssigneringen närvarade också infrastrukturminister Anna Johansson.

Transaktionen förutsätter ett godkännande från det svenska Konkurrensverket. Detta godkännande förväntas under juli/augusti 2016. Därefter kommer bildandet av bolaget att fullföljas.
ATM video
B-roll for editorial use

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Saabs presscenter
+46 (0)734 180 018
presscentre@saabgroup.com
www.saab.com/digitalairtrafficsolutions
www.saabgroup.com
www.saabgroup.com/YouTube
Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter i hela världen. Genom innovativt, pragmatiskt och samarbetsinriktat arbete, utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ständigt ny teknologi för att möta kundernas förändrade behov.