Hoppa till innehåll

Saab och FMV tecknar ramavtal för Carl-Gustaf M4, #Saabgroup

Saab har tecknat ett ramavtal med Försvarets materielverk (FMV) för att förse den svenska försvarsmakten med Carl-Gustaf® M4. Ramavtalet gör det möjligt för FMV att lägga beställningar på systemet under en tioårsperiod. En första beställning på Carl-Gustaf M4, till ett värde av cirka 330 MSEK har lagts och leveranserna som ingår i denna kommer att äga rum under 2020-2023.

 

 

Sedan 1948 har det mångsidiga vapensystemet Carl-Gustaf gett understöd till infanteriförband världen över för att hantera alla typer av utmaningar på slagfältet. Den nya versionen, Carl-Gustaf M4, som lanserades 2014, har samma effektivitet och mångsidighet som tidigare versioner men den förbättrade och lätta konstruktionen, med en vikt på under 7 kg, ger soldaterna markant ökad rörlighet och flexibilitet.

2018 lade FMV den första ordern för att förse den svenska försvarsmakten med den senaste versionen av Carl-Gustaf-systemet. Ramavtalet som nyligen signerades är början på större investeringar i systemet, med målet att hela den svenska försvarsmakten så småningom ska vara utrustad med den nya generationen.

Detta ramavtal gör att FMV kan göra snabba och kostnadseffektiva avrop för den svenska försvarsmaktens behov. Dessutom kan den estniska och den lettiska försvarsmakten köpa vapensystemet under detta ramavtal.

– Vi är glada att kunna meddela att försvarsmakten, den första och ursprungliga användaren av Carl-Gustaf-systemet, har valt att modernisera sin förmåga när det gäller bärbara, axelavfyrade understödsvapen. Med denna order kommer svenska soldater förses med vårt toppmoderna understödsvapen, ammunition och tillbehör, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

 

 

Carl-Gustaf M4 är den senaste versionen av det bärbara, axelavfyrade mångsidiga vapensystemet. Med sin stora förmågebredd gör systemet att användarna kan förbli mobila och effektiva i alla scenarier. Det bygger på systemets formidabla kapacitet, erbjuder högre precision, lättare konstruktion och kompatibilitet med framtida innovationer, såsom intelligenta sikten och programmerbar ammunition. Sedan lanseringen 2014 har Saab tecknat avtal för Carl-Gustaf M4 med elva länder.

För mer information, vänligen kontakta:

Saabs presscenter,
+46 (0)734 180 018
presscentre@saabgroup.com
www.saabgroup.com
www.saabgroup.com/YouTube
Följ oss på twitter: @saab

Saab betjänar den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civilförsvar. Saab har verksamhet och anställda på alla kontinenter runt om i världen. Genom innovativt, samarbetsinriktat och pragmatiskt tänkande utvecklar, tillämpar och förbättrar Saab ny teknik för att möta kundernas föränderliga behov.