Hoppa till innehåll

Saab och FMV tecknar kontrakt på nytt lavettsystem till Gripen

Gripen E flying with 4xMeteor missile, 2 IRIS-T missile

Saab har mottagit en beställning från Försvarets Materielverk (FMV) avseende utveckling och integration av nytt lavettsystem till Gripen C/D och Gripen E. Ordern, värd cirka 400 MSEK, bokades under första kvartalet.

Beställningen omfattar utveckling och integration av nytt lavettsystem för jaktrobotar och motmedelsfällare på Gripen C/D och Gripen E. Kontraktet innehåller även optioner för senare seriebeställning av lavettsystem.

Lavetterna kan integreras på befintliga varianter av vapenbalkar och kan bära samtliga i dag kända jaktrobotar för Gripen.

– Integrationen av det nya lavettsystemet är en viktig komponent för att säkerställa fortsatt hög tillgänglighet för Gripensystemet. Efter leverans kommer underhållet av lavettsystemen att ske i Sverige, vilket ytterligare bidrar till en robust materielförsörjning till våra kunder, säger Åsa Schöllin, chef för affärsenheten Gripen Sustainment.

Lavetten monteras på flygplanets vapenbalkar och innehåller en avancerad koppling mellan flygplanet och de vapen som finns monterade på lavetten.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Saabs presscenter

+46 (0)734 180 018

presscentre@saabgroup.com

www.saab.com

Twitter: @Saab

Facebook: @Saab

LinkedIn: Saab

Instagram: Saab

Saab är ett ledande försvars- och säkerhetsföretag med uppdrag att hjälpa nationer att skydda sin befolkning och bidrar till trygghet för människor och samhällen. Med 18 000 talangfulla medarbetare utvecklar Saab teknik och lösningar för en säkrare, mer hållbar och mer rättvis värld.  Saab utvecklar, tillverkar och underhåller avancerade system inom flygteknik, vapen, ledningssystem, sensorer och undervattenssystem. Saab har sitt huvudkontor i Sverige men en global verksamhet där Saab är en del av många nationers försvarsförmåga.