Hoppa till innehåll

Saab och Embraer ingår samarbetsavtal kring Gripenprogrammet i Brasilien

Som en följd av det samförståndsavtal som offentliggjordes den 11 juli 2014, har Saab och Embraer idag undertecknat ett samarbetsavtal avseende samordningen av Gripenprogrammet inom ramen för den brasilianska upphandlingen av stridsflygplan, F-X2, för det brasilianska flygvapnet. Samarbetsavtalet är ett led i Saabs åtagande att leverera industrisamarbete i förhållande till F-X2-projektet. Inom ramen för avtalet kommer Embraer att ta en ledande roll i Gripenprogrammet. Embraer kommer också att ansvara för en betydande del av produktion och leverans av såväl den ensitsiga som den tvåsitsiga versionen av Gripen NG, nästa generations stridsflygplan för Brasilien.

Embraer kommer att vara ansvariga för omfattande arbetspaket inom systemutveckling, integration, flygprov, slutmontering samt flygplansleveranser. Embraer kommer även att delta i koordineringen av alla utvecklings- och produktionsaktiviteter i Brasilien. Vidare kommer Embraer och Saab att ha ett delat ansvar för produktutvecklingen av den tvåsitsiga versionen av Gripen NG.

Från och med andra halvåret 2015, kommer ett team av ingenjörer och tekniker från Embraer till Sverige för att genomgå initial utbildning inom underhålls- och utvecklingsarbete med Gripen NG. Denna kunskap och kompetens kommer sedan att överföras till Brasilien.

Embraer och Saab kommer tillsammans att bygga ett ingenjörscenter på Embraers anläggning i Gavião Peixoto, i staten São Paulo, i syfte att stödja det brasilianska flygvapnets Gripenverksamhet.

– Med detta avtal etablerar Embraer och Saab ett långsiktigt partnerskap inom ramen för ett strategiskt projekt för Brasilien och det brasilianska flygvapnet, säger Jackson Schneider, VD och koncernchef för Embraer Defence & Security.

– Gripen NG kommer att höja vårt flygvapens operationella standard, och göra det möjligt att uppfylla dess huvudsakliga uppdrag, vilket är att försvara vårt territorium, säger Schneider.

– Genom detta partnerskap säkrar vi ett utmärkt resultat för det brasilianska flygvapnet samtidigt som vi skapar utmärkta förutsättningar för framtida affärsmöjligheter och kunder. Vi delar erfarenhet av försvars- och flygmarknaden och båda organisationerna har ett tydligt kundfokus vilket sammantaget säkrar Gripens position som det mest kapabla och moderna stridsflygssystemet på marknaden, säger Lennart Sindahl, Vice VD för Saab.

– Det brasilianska flygvapnet ser entusiastiskt på att företag inom försvarssektorn bidrar till den brasilianska industrin. Detta nya strategiska samarbete bekräftar att vi bygger en lovande framtid. Försvarsindustrin behöver stärkas alltmer eftersom det är en av de viktigaste drivkrafterna för vårt lands vetenskapliga och teknologiska utveckling, säger general Nivaldo Luiz Rossato, flygvapenchef i Brasilien.

Samarbetsavtalet mellan Saab och Embraer träder i kraft först när F-X2-avtalen mellan Saab och COMAER träder i kraft. Avtalet mellan Saab och COMAER avseende Gripen NG och det tillhörande avtalet för industrisamarbete kommer att träda i kraft när vissa villkor är uppfyllda. Samtliga villkor förväntas uppfyllas under första halvåret 2015.

Gripen NG är ett multiroll-stridsflygplan byggt på den beprövade Gripen C/D-versionen. Den är utvecklad för att kunna möta alla de utmaningar och operativa krav som ett modernt flygvapen ställer. Kombinationen av mycket avancerade operativa förmågor och låga livscykelkostnader gör Gripen till ett unikt stridsflygplanssystem på världsmarknaden.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Saabs presscenter
+46 (0)734 180 018
presscentre@saabgroup.com
http://www.saabgroup.com/
www.saabgroup.com/YouTube

Följ oss på Twitter: @saab

Embraer Press Centre, +5511 3040-8438
press@embraer.com.br
Följ oss på Twitter: @EmbraerSA

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter i hela världen. Genom innovativt, pragmatiskt och samarbetsinriktat arbete, utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ständigt ny teknologi för att möta kundernas förändrade behov.

Embraer S.A. (NYSE: ERJ; BM&FBOVESPA: EMBR3) är världens största tillverkare av passagerarflygplan med upp till 130 säten, och ett av Brasiliens ledande exportföretag. Embraers huvudsäte är placerat i São José dos Campos, São Paulo, och de har kontor i, industriell verksamhet och kundserviceanläggningar i Brasilien, Kina, Frankrike, Portugal, Singapore och USA. Företaget som grundades 1969 designar, utvecklar, tillverkar och säljer flygplan och system för kommersiell luftfart, affärsflyg, samt försvars- och säkerhetssegment. De förser kunder över hela världen med eftermarknadsstöd och tjänster. För mer information, vänligen besök www.embraer.com.br