Hoppa till innehåll

Saab och Boeing genomför lyckad provskjutning, #Saabgroup

Saab har tillsammans med Boeing genomfört en framgångsrik provskjutning på långt avstånd av Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) i Norge.

Provskjutningen utfördes på Andøya Test Center i Andenes, Norge, den 26 september 2019. Syftet med provskjutningen var att träffa ett förutbestämt mål i havet på ett avstånd av 130 km. Lavetten som användes vid provet var en specialtillverkat helt fristående 20-fots container.

”Vi har i samarbete med Boeing utvecklat ett mycket kompetent system som erbjuder hög precision på långa avstånd. Vi ser en stor potential för GLSDB eftersom systemet ger väpnade styrkor runt om i världen en långräckviddig artillerikapacitet, vilket det idag finns en stor efterfrågan på”, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

Aerial of trailer home in Arizona desert.

 

GLSDB är ett partnerskap mellan Saab och Boeing. Systemet utmärks av stor precision på långa avstånd och har kapacitet för komplicerade flygbanor och manövrer för att träffa mål som inte kan nås av konventionella direkta och indirekta vapensystem. GLSDB är lavettoberoende vilket innebär att det kan avfyras från en containerbaserad lösning såväl som från alla lavetter som utnyttjar systemet M26, till exempel HIMARS, M270 och ChunMoo. Den containerbaserade lösningen kan även användas på fartyg, vilket innebär att GLSDB kan avfyras från både land- och sjöbaserade plattformar.

“Boeing och Saab har fört samman sina djupa kunskaper kring precisionsvapen och förmågan att snabbt kunna integrera och testa sina lösningar”, säger Cindy Gruensfelder, vice VD på Boeing Weapons. “Att kombinera bolagens expertis, erfarenheter och resurser har resulterat i ett avancerat och kostnadseffektivt artillerisystem som ger soldater förmågan att ta sig an nuvarande och framtida utmaningar”.

GLSDB ger land- och sjöbaserade styrkor en mobil och organisk kapacitet att bekämpa mål som hittills legat utanför deras räckvidd. Detta är möjligt genom att utnyttja systemets inneboende manövrerbarhet och precision. GLSDB är den ultimata lösningen för långa avstånd. Systemet kombinerar prisvärdhet med prestanda samt uppfyller väpnade styrkors behov både idag och i framtiden.

Mer material finns här:

https://saabgroup.com/media/event-press-kits/

För mer information kontakta:

Saabs presscenter,

+46 (0)734 180 018,

presscentre@saabgroup.com

www.saabgroup.com

www.saabgroup.com/YouTube

Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter. Genom innovativt, samarbetsinriktat och praktiskt tänkande utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ny teknik för att möta kundernas förändrade behov.