Hoppa till innehåll

Saab och Adani presenterar samarbetsplan inom flyg och försvar i Indien, #Saabgroup

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab och det indiska infrastrukturbolaget Adani Group presenterar idag en plan för samarbete inom flyg och försvar i Indien i linje med den indiska regeringens ”Make in India”-initiativ. Det tilltänkta samarbetet kan omfatta design, utveckling och produktion av Gripen för Indien och andra högteknologiska produkter av nationell vikt för Indien, samt bildande av joint ventures i Indien i linje med Indiens ”Make in India”-policy.

Saab och Adani ska diskutera möjligheterna att erbjuda Indien lösningar för att överföra design- och produktionskapacitet inom områdena försvar och flyg. Ett samarbete mellan Saab och Adani kommer att förena den tekniska och framstående produktkunskapen hos Saab med Adanis kapacitet inom industriell ingenjörskonst, systemintegration och Adanis möjlighet att genomföra mycket stora projekt. Detta med intentionen att tillverka försvarssystem lokalt i Indien.

Mot bakgrund av Indiens fokus på att skapa framtidssäkrade och lokalt tillverkade produkter inom alla industriella områden, ska Saab och Adani utforska möjligheten att samarbeta för att utveckla ett bredare ekosystem inom försvar och flyg. En viktig del i en gemensam plan kan vara att uppmuntra utvecklingen av små och medelstora företag tillsammans med en robust nationell försörjningskedja.

”Vi värderar den indisk-svenska relationen högt och vi är fast beslutna att ta med oss den senaste teknologin och kunskapen till Indien”, säger Håkan Buskhe, VD och koncernchef för Saab. ”Adani Group är ett av Indiens största globala företag. Adani har en lång historia av entreprenörskap som spänner över årtionden med dynamisk tillväxt.”

”Vår plan i Indien är att skapa ett nytt ekosystem inom försvar, som skulle involvera många partners, försäljare och leverantörer. För att åstadkomma detta behöver vi en stark indisk partner som kan hjälpa oss att skapa ett ramverk inom infrastruktur och ett ekosystem på plats”, fortsätter Håkan Buskhe.

”Som en fortsättning på vår vision av nationsbyggande är vi angelägna om att få spela en viktig roll i att transformera Indien till en plats för världsklassig högteknologisk försvarstillverkning”, säger Gautam Adani, ordförande för Adani Group. ”Vi är stolta över vår långvariga relation med Saab och ser fram emot att vara partners i stora projekt, såsom Gripen. Våra olika samarbeten inom flyg- och försvarssektorerna kommer bidra till att skapa nya produktionslinjer i Indien, skapa arbetstillfällen och bygga hållbara kompetenser.”

Det tilltänkta samarbetet kan inkludera Gripen för Indien. Gripen kan erbjudas till den indiska regeringen som den bästa lösningen för Indiens enmotoriga stridsflygplansprogram. Samarbetet kan också inkludera andra projekt, program och teknologier av nationell vikt för Indien. Saab och Adani planerar att utveckla sitt partnerskap genom en joint venture-struktur i Indien för att genomföra dessa program, inklusive det enmotoriga stridsflygplansprogrammet, för att stödja ”Make in India”-policyn och uppvisa parternas långsiktiga engagemang för gemensam framgång.

Gripen är ett multiroll-stridsflygplan som kan utföra hela spektrumet av luft till luft- och luft till markoperationer, inklusive specialistroller som underrättelseverksamhet, övervakning, målsökning och spaning (ISTAR) samt elektronisk krigföring. Gripen är utrustad med de modernaste sensorerna och systemen, inklusive en AESA-radar (Active Electronically Scanned Array) och ett IRST-system (Infra-Red Search and Track). Det kan beväpnas med de flygburna vapensystem som kunden kräver, och integration av nya förmågor går att utföra snabbt och kostnadseffektivt. Gripen är lätt att sätta i drift, har en låg kostnad för underhåll och support i kombination med en hög tillförlitlighet.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Saabs presscenter
+46 (0)734 180 018
presscentre@saabgroup.com
Ann Wolgers, presschef, Saab
+46 (0) 73 418 70 52
ann.wolgers@saabgroup.com
www.saabgroup.com
www.saabgroup.com/YouTube
Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter i hela världen. Genom innovativt, pragmatiskt och samarbetsinriktat arbete, utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ständigt ny teknologi för att möta kundernas förändrade behov.