Hoppa till innehåll

Saab levererar digital flygledning till flygplats i Sälen, #Saabgroup

I dag 21 december 2019, invigs den första nya flygplatsen i Sverige på 20 år, Scandinavian Mountains Airport i Sälen. Saab levererar kameratornet på plats i Sälen och den digitala flygtrafikledningstjänsten från Saabs kontrollcentral i Sundsvall.

Scandinavian Mountains Airport har valt Saab Digital Air Traffic Solutions (SDATS) för att både installera och driva flygtrafikledning på distans från Sundsvall.

 

En av fördelarna med flygledning på distans är den operativa flexibiliteten som gör att vi lättare kan hantera en varierande trafikvolym över säsongerna. Flygledning på distans är dessutom säkert och kostnadseffektivt. Vi levererar nu ett helhetskoncept till den första flygplatsen i världen med helt digital flygtrafikledning, säger Per Ahl, vd för Saab Digital Air Traffic Solutions.
Kontraktet omfattar installation av Saabs digitala infrastruktur på flygplatsen under 2018/19 och flygtrafikledning från Sundsvall med start december 2019 och under en period av 10 år. Flygplatsen betjänar huvudsakligen skidorterna i Sälen/Trysil-området under vintersäsongen.

Saabs teknik och tjänster för digital flygledning var det naturliga valet för oss när vi byggde vår flygplats. Det gör att vi kan framtidssäkra vår verksamhet och säkerställa kostnadseffektiva och flexibla tjänster. Dessutom ser vi framför oss att flygplatsen blir en del av en större digital övergång för våra kunder, säger Gunnar Lenman, vd för Scandinavian Mountains Airport.
Flygplatsen kommer att tas i drift under vintersäsongen 2019/20.

Saab Digital Air Traffic Solutions är ett joint venture mellan Saab och Luftfartsverket (LFV). Genom att kombinera LFV:s unika operativa erfarenhet med Saabs tekniska lösningar i världsklass, kan Saab Digital Air Traffic Solutions sköta hela processen från planering till implementering och drift av tjänster för fjärrstyrd flygtrafikledning.

För mer information om Scandinavian Mountains Airport och bilder, klicka här.

För mer information kontakta:

Saabs presscenter,

+46 (0)734 180 018,

presscentre@saabgroup.com

www.saabgroup.com

www.saabgroup.com/YouTube

Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter. Genom innovativt, samarbetsinriktat och praktiskt tänkande utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ny teknik för att möta kundernas förändrade behov.