Hoppa till innehåll

Saab kommenterar beskedet om framtida svensk-brittisk stridsflygsförmåga, #Saabgroup

Den 18 juli undertecknade de svenska och brittiska regeringarna ett samförståndsavtal (MoU) rörande samarbete kring framtida stridsflygsförmåga. Saab ser samförståndsavtalet som en startpunkt för att utforska möjligheterna för gemensam utveckling av framtida stridsflygsförmåga, vilket också kommer att främja den pågående långsiktiga utvecklingen av befintliga plattformar, inklusive Gripen.

Saab har tillsammans med brittiska BAE Systems, Leonardo UK, MBDA och Rolls Royce tagit fram en genomförbarhetsstudie av framtida stridsflygsförmåga (FCAS). Slutsatserna i studien visar att synergierna mellan företagen möter de industriella och tekniska kraven. Saab kommer att bidra med sin erfarenhet inom avancerad teknikutveckling, systemintegration av kompletta system inom luftförsvar och andra relaterade områden, inklusive sensorer, robotsystem och support.

– Under hela vår historia har Saab kontinuerligt genomfört studier och forskning om framtida koncept och teknologier, vilket har gjort att vi ständigt har hållit oss i den absoluta framkanten. Internationellt samarbete är en del av Saabs tillväxtstrategi och samarbetet med brittiska industrier är ett exempel på detta, säger Håkan Buskhe, VD och koncernchef för Saab.

Saab och brittisk industri står redo att bistå de svenska och brittiska regeringarnas önskemål och målsättningar. Saab har ännu inte fått någon order i förhållande till samförståndsavtalet om framtida stridsflygsförmåga.

Saab utvecklar redan idag nästa generations stridsflygplan, Gripen E/F, i nära samarbete med våra strategiska partners, det svenska och det brasilianska flygvapnet, liksom med andra befintliga och nya Gripenkunder. Gripen utvecklas ständigt för att möta framtida operationella krav.

Den industriella teknikutvecklingen och kunskapsdelningen som skapas genom det svenska och brittiska samarbetet kommer att ge fördelar för den långsiktiga utvecklingen av befintliga plattformar och system såsom Gripen. Det kommer också att skapa förutsättningar för ett gemensamt FCAS-program som uppfyller både de svenska och brittiska kraven, liksom kraven från den internationella marknaden.

Läs hela pressmeddelandet här.