Hoppa till innehåll

Saab har genomfört ytterligare en leverans till T-7A-programmet

Saab har levererat sin andra enhet till flygutprovningsprogrammet för skolflygplanet T-7A Red Hawk.

Tillverkningen och leveransen av den fullt installerade bakkroppen är den senaste milstolpen i Saabs bidrag vad gäller design och utveckling av skolflygplanet T-7A Red Hawk för det amerikanska flygvapnet. Bakkroppen levererades den 24 juli 2021 från Saab i Linköping till Boeing i St. Louis, USA. Efter att teknik- och tillverkningsfasen (EMD-fasen) har avslutats kommer produktionen av Saabs delar av T-7A att flyttas till bolagets nya anläggning i West Lafayette i Indiana, USA.

“T-7A är ett bevis på Saabs satsning att växa internationellt och visar tydligt på vår position inom flygplanstillverkning och som affärspartner. Tillsammans med Boeing har vi lyckats uppnå vår ambitiösa vision: att omdefiniera vad ett skolflygplan innebär och hur vi gör det genom digital design. Den här leveransen är ytterligare en viktig milstolpe och visar att vi levererar enligt våra åtaganden,“ säger Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

Boeing kommer att sätta ihop Saabs bakkropp med den främre delen av flygplanet innan vingar, fenor och höjdroder monteras för att bilda ett komplett testflygplan som kommer att användas i flygutprovningsprogrammet i EMD-fasen av T-7A-programmet. Saab ansvarar för utveckling och produktion av den fullt installerade bakre flygkroppen med tillhörande system, såsom hydraulik, bränsle och hjälpkraftsystem. Tillsammans bildar det en central del av flygplanet, från cockpit och bakåt.

I april 2021 levererade Saab sin första T-7A Red Hawk-enhet till Boeing.  Den utgör en del av första flygplanskroppen som ska användas för statiska marktester av flygplanet under EMD-fasen. När Saabs bakkropp anlände till Boeing i St. Louis sattes den ihop med framkroppen på mindre än 30 minuter. Att lyckas med detta är ett bevis på att användningen av digital design tillför förbättrad noggrannhet, effektivitet och kvalitet i design, tillverkning och leverans av T-7A Red Hawk.

T-7A Red Hawk är ett helt nytt avancerat pilotträningssystem till det amerikanska flygvapnet för att träna nästa generations stridspiloter i årtionden framöver. Flygplanet har dragit nytta av Saabs och Boeings banbrytande tillvägagångssätt i design, utveckling och tillverkning av militärflygplan. De två T-X-flygplan som tillverkades specifikt för evalueringsprocessen för U.S. Air Force gick från koncept till första flygning på bara 36 månader.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Saabs presscenter

+46 (0)734 180 018

presscentre@saabgroup.com

www.saab.com

Twitter: @Saab

Facebook: @saabtechnologies

LinkedIn: Saab

Instagram: Saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter i hela världen. Genom innovativt, pragmatiskt och samarbetsinriktat arbete, utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ständigt ny teknologi för att möta kundernas förändrade behov.