Hoppa till innehåll

Saab fortsätter tillhandahålla brandbekämpningsflyg till MSB

Aerial Firefighting FireBoss aircraft Scooping and dropping

Saab och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, har tecknat ett nytt kontrakt som innebär att Saab fortsätter att tillhandahålla skopande brandbekämpningsflyg samt besättning och logistik 2024-2025.

Saab opererar i dagsläget fyra skopande brandbekämpningsflygplan åt MSB, och det nya kontraktet innebär att Saab kommer att fortsätta med detta 2024-2025. Saab och MSB har också tecknat ett ramavtal som innebär att MSB kan förlänga tjänsten fram till 2027. Det inkluderar även optioner på upp till sex ytterligare flygplan.

Syftet är att stödja de kommunala räddningstjänsternas förmåga att hantera skogsbränder. Delar av tjänsten ingår i EU:s gemensamma beredskap och kan beställas av EU för att bistå medlemsländer. Flygplanen står i beredskap på Skavsta flygplats utanför Nyköping för att kunna rycka ut på 180 minuter och kan baseras på annan ort samt i högre beredskapsnivå utifrån brandriskläget.

Jag är mycket stolt över att Saab kan fortsätta att bistå både Sverige och EU med brandbekämpning. Det visar på vår goda förmåga att stödja samhället även på den civila sidan,” säger Lars Tossman, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

Saab har sedan 2020 opererat brandbekämpningsflygplan av typen AT-802F Fire Boss. Sammanlagt har fler än 60 skarpa uppdrag flugits med gott resultat i samarbete med MSB och lokala räddningstjänster.

Kontakt
Saabs presscenter
+46 (0)734 180 018
presscentre@saabgroup.com

Saab är ett ledande försvars- och säkerhetsföretag med uppdrag att hjälpa nationer att skydda sin befolkning och bidrar till trygghet för människor och samhällen. Med 20 000 talangfulla medarbetare utvecklar Saab teknik och lösningar för en säkrare, mer hållbar och mer rättvis värld. Saab utvecklar, tillverkar och underhåller avancerade system inom flygteknik, vapen, ledningssystem, er och undervattenssystem. Saab har sitt huvudkontor i Sverige men en global verksamhet där Saab är en del av många nationers .

Företagsnamn:
Saab AB
Adress:
Box 12062
Postnummer & Ort:
102 22 Stockholm
Webbplats:
www.saabgroup.com
Telefon:
+46 8 463 00 00
E-post:
info@saabgroup.com

Relaterade nyheter