Hoppa till innehåll

Saab förser USAs nya kustbevakningsfartyg med radarsystem

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab har fått en beställning av den amerikanska marinen gällande det navala radarsystemet Sea Giraffe Agile Multi Beam (AMB), Multi-Mode Radar (MMR). Ordervärdet uppgår till 140 MSEK och omfattar två radarsystem.

Saabs MMR är en 3D-elektronisk fasstyrd radar som kommer att installeras ombord på den amerikanska kustbevakningens nyaste fartyg, Offshore Patrol Cutter (OPC). Radarn erbjuder funktioner som hög uteffekt, anpassade vågformer och modern signalbehandling, vilket säkerställer hög prestanda i olika typer av marina miljöer. Den första delen av kontraktet omfattar två radarsystem med optioner för ytterligare system, vilket innebär ett potentiellt totalt kontraktsvärde på upp till 960 MSEK.

– Den amerikanska kustbevakningen efterfrågas alltmer för att stötta en mängd kritiska uppdrag i de mest utmanande miljöerna. Saabs radarlösning MMR ger kustbevakningen bättre förutsättningar att genomföra dessa uppdrag, från tropikerna till de arktiska regionerna. MMR ger radartäckning från sjö till luft och skyddar även mot de mest avancerade typerna av radarspår för att ge en total lägesbild, säger Erik Smith, vd för Saab i USA.

Saab är en världsledande leverantör inom radar och sensorteknik. Radarn AN/SPS-77 finns idag ombord på US Navys Littoral Combat Ship som ingår i Independence-klassen. Dessutom utvecklar Saab nu AN/SPN-50, en variant av AN/SPS-77som är avsedd för flygtrafikledning till sjöss. Den senaste beställningen är ett komplement till de pågående Sea Giraffe-leveranserna och innebär att Saab kan erbjuda en enhetlig lösning som ger mervärde för kunden.

Beställningen innebär också att ett antal nya arbetstillfällen skapas inom Saab Defense and Security (SDAS) i Syracuse, NY i USA. I januari 2017 tecknade Saab en avsiktsförklaring med New York State om att utöka Saabs närvaro i centrala New York och skapa fler högteknologiska jobb i regionen.

– Detta ligger i linje med vår strategi att växa i centrala New York och detta innebär att vi utökar leveranserna av beprövade sjöradarsystem till US Navy och Coast Guard, säger Erik Smith.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Saabs presscenter
+46 (0)734 180 018
presscentre@saabgroup.com
www.saabgroup.com
www.saabgroup.com/YouTube
Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter i hela världen. Genom innovativt, pragmatiskt och samarbetsinriktat arbete, utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ständigt ny teknologi för att möta kundernas förändrade behov.