Hoppa till innehåll

Saab får svensk beställning på torpedtub för ytstridsfartyg

Saab har fått en beställning från Försvarets Materielverk (FMV) på en ny torpedtub för lätta torpeder. Ordervärdet är cirka SEK 150 miljoner, med möjlighet till utökad omfattning av antalet tuber. Leveranser kommer att ske 2023-2024.

Den nya torpedtuben får benämningen Tub m/20 inom den svenska försvarsmakten och kommer att ersätta den tub som idag används på marinens korvetter.
– Den nya torpedtuben kommer att lyfta och framtidsäkra Sveriges förmåga att operera lätta torpeder från ytfartyg och stärka landets ubåtsjaktförmåga, säger Niclas Kolmodin, chef för Saabs affärsenhet Underwater Systems.

Tub m/20 är utformad för att uppfylla framtida behov och möjliggör exempelvis större torpedlast och ger användaren enklare hantering vid lastning och lossning. Utskjutningssystemet har utvecklats för att ge ökad tillgänglighet och möjlighet att systemövervaka tuben från den marina stridsledningscentralen. Saab utvecklade den nya torpedtuben i samband med att Finland beställde Torpedsystem 47 till finska marinens Pohjanmaakorvetter.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Saabs presscenter

+46 (0)734 180 018

presscentre@saabgroup.com

www.saab.com

Twitter: @Saab

Facebook: @saab

LinkedIn: Saab

Instagram: Saab

Saab är ett ledande försvars- och säkerhetsföretag med uppdrag att hjälpa nationer att skydda sin befolkning och bidrar till trygghet för människor och samhällen. Med 18 000 talangfulla medarbetare utvecklar Saab teknik och lösningar för en säkrare, mer hållbar och mer rättvis värld. Saab utvecklar, tillverkar och underhåller avancerade system inom flygteknik, vapen, ledningssystem, sensorer och undervattenssystem. Saab har sitt huvudkontor i Sverige men en global verksamhet där Saab är en del av många nationers försvarsförmåga.