Hoppa till innehåll

Saab får order på utveckling av Gripen C/D

Saab har tecknat kontrakt med Försvarets verk (FMV), på support- och underhållstjänster av stridsflygplanet JAS 39 Gripen C/D. Beställningen säkerställer fortsatt drift och en kostnadseffektiv lösning avseende underhåll och tillgänglighet av systemet. Ordervärdet uppgår till 308 miljoner SEK.

Beställningen innefattar bland annat utveckling och uppdateringar av underhållsförmågan för JAS 39 Gripen C/D samt ster i hur Gripen C/D och Gripen E ur ett underhållsperspektiv ska kunna samexistera på flottiljerna. Utöver det innehåller beställningen även avionikdatorer.

Detta är en beställning av en option inom ramen för tidigare avtal med FMV avseende säkerställande av fortsatt drift och förmågehöjande åtgärder för JAS 39 Gripen C/D, ett avtal som kommunicerades den 16 december 2022.

Tidigare under 2023 har ytterligare två tillägg beställts till ett sammanlagt värde av cirka 220 miljoner SEK. Dessa tillägg omfattar bland annat integration av målutpekarkapseln LDP15 (Laser Guided Pod) på JAS 39 Gripen C/D inklusive av relaterade stödsystem och underhållsutrustningar.

Arbetet har påbörjats och genomförs vid Saab i Linköping och Arboga.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Saabs presscenter

tel.: +46 (0)734 180 018

mejl: presscentre@saabgroup.com

Företagsnamn:
Saab AB
Adress:
Box 12062
Postnummer & Ort:
102 22 Stockholm
Webbplats:
www.saabgroup.com
Telefon:
+46 8 463 00 00
E-post:
info@saabgroup.com

Relaterade nyheter