Hoppa till innehåll

Saab får order på undervattensfarkosten Sabertooth, #Saabgroup

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab har tecknat ett kontrakt på leverans av undervattensfarkosten Sabertooth. Sabertooth är en hybridfarkost som kan opereras i både autonoma (AUV) och fjärrstyrda (ROV) operationer. Leveranserna kommer att genomföras under 2018.

I och med detta kontrakt har kunden beställt de första farkosterna i en planerad flotta av Sabertooth-farkoster. Enligt avtalet kommer Saab och kunden att samarbeta gällande utveckling av denna banbrytande och innovativa farkost avsedd för avancerade undervattensoperationer såsom inspektion, underhåll och reparationer av undervattensstrukturer (Inspection, Maintenance and Repair – IMR).

– Vi är glada över ordern på de här första systemen. Att leverera Sabertooth till ett ledande företag inom olje- och gassektorn är definitivt ett genombrott för oss. Vi kommer att ha ett nära samarbete med kunden för att anpassa systemet och vi ser fram emot att hjälpa dem med deras strategiska fokus och fortsatta tillväxt, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

– Sabertooth-systemet har konfigurerats för att kunna integreras med ytterligare sensorer och på så sätt snabbt anpassas för specifika tillämpningar. Vi kommer att fortsätta utveckla systemet för att uppfylla nya krav från slutanvändarna. Genom att använda Sabertooth kommer de också att minska sina driftkostnader betydligt, säger Görgen Johansson.

Kontraktet omfattar en mängd olika avancerade sensorer där Sabertooth-systemet även har konfigurerats för att kunna integreras med ytterligare sensorer och på så sätt snabbt anpassas för specifika tillämpningar.

Sabertooth är ett robust och kapabelt system som är idealiskt för de många olika uppdrag som kunden utför. Sabertooth är unik eftersom den kan användas i både helt autonomt (AUV) och kabelanslutet läge (ROV), vilket möjliggör en mycket flexibel användning från endast en plattform. Farkosten kan användas för en rad olika undervattensoperationer – allt från anläggningsinspektioner till avvecklingsuppdrag.

Med hänsyn till branschens karaktär kommer ytterligare information om kunden inte att offentliggöras.

För mer information kontakta:
Saabs presscenter,
+46 (0)734 180 018,
presscentre@saabgroup.com
www.saabgroup.com
www.saabgroup.com/YouTube
Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter. Genom innovativt, samarbetsinriktat och praktiskt tänkande utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ny teknik för att möta kundernas förändrade behov.