Hoppa till innehåll

Saab får order på Sabertooth

Saab har fått en order på den autonoma undervattensfarkosten Sabertooth från företaget PXGEO, en leverantör av tjänster inom marin geofysik. Orderbeloppet är 620 miljoner SEK och leveranser kommer att ske 2023-2025.

Ordern omfattar fler än 20 Sabertooth-farkoster, vilket gör detta till den hittills största beställningen på Sabertooth. Farkosterna kommer att ingå i PXGEOs lösning för inhämtning av seismisk data till havs, MantaRay. Sabertooth kommer att användas för att skicka ut och hämta upp utrustning i samband med havsbottenundersökningar.

– Tack vare Saabs och PXGEOs gemensamma expertis kan vi autonomisera inhämtning av seismisk data till havs, vilket är ett stort framsteg, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

Saabs Sabertooth är en kraftfull och mångsidig undervattensfarkost med förmåga att utföra uppdrag på ner till 3 000 meters djup, vilket gör den väl lämpad för havsbottenundersökningar.

– Sabertooth är en pålitlig och effektiv autonom plattform som vi är glada att kunna introducera till den marina seismiska industrin. Samarbetet mellan PXGEO och Saab kring vår MantaRay-lösning kommer att innebära stora förändringar i branschen, i linje med våra mål för hållbar utveckling, säger Tony Bowman, VD för PXGEO.

PXGEO är en innovativ leverantör av marina geofysiska lösningar och har sitt huvudkontor i Dub, Förenade Arabemiraten.

Kontakt
Saabs presscenter
+46 (0)734 180 018
presscentre@saabgroup.com

Företagsnamn:
Saab AB
Adress:
Box 12062
Postnummer & Ort:
102 22 Stockholm
Webbplats:
www.saabgroup.com
Telefon:
+46 8 463 00 00
E-post:
info@saabgroup.com

Relaterade nyheter