Hoppa till innehåll

Saab får order på Remote Tower till den irländska luftfartsmyndigheten

Remote Tower

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab har signerat ett avtal med den irländska luftfartsmyndigheten (IAA) om att leverera ett Remote Tower Centre till Dublin Airport och två Remote Tower installationer till flygplatserna i Cork och Shannon. Ordern innehåller också en beställning på Electronic Flight Strips (EFS) för installation på de tre flygplatserna.

Saabs system, Remote Tower, är världens första godkända system som är i operativ drift. Installationerna på flygplatserna i Cork och Shannon kommer att styras från Dublin Remote Tower Centre och de blir en del av det omfattande programmet SESAR, Single European Sky ATM Research. Electronic Flight Strips kommer också att installeras på flygplatserna i Cork, Shannon och Dublin.

8f676eb2e256c107_org
– Installationen av Saabs Remote Tower och Electronic Flight Strips, gör att luftfartsmyndigheten på Irland lyfter flygtrafikledningen till en ny teknisk nivå. Allt fler kunder upptäcker vilka fördelar Saabs system erbjuder med ökad kapacitet och effektivitet som följd, säger Anders Carp, chef för Saabs affärsenhet Traffic Management.
– Den irländska luftfartsmyndigheten är fokuserad på att installera säkra, ledande och kostnadseffektiv teknik som gynnar våra kunder. Vi är väldigt glada över att delta i ”SESAR High Level Demonstration” under 2015/16. Remote Tower och EFS är världsledande innovationer som passar med vår filosofi. Systemen kommer att ytterligare öka effektiviteten och säkerheten i vårt arbete, säger Peter Kearney, Director Operations and ATM Strategy, IAA.
Saab har tillsammans med flygledare och luftfartsmyndigheter banat vägen för utvecklingen av systemet och tekniken Remote Tower. Saab är det enda företaget i världen som har driftsatta system och genom kontraktet säkrar Saab sin plats som ledande leverantör av Remote Tower.
Saabs Remote Tower består av HD-kameror och så kallade pan-tilt-zoom kameror, sensorer för övervakning och väderobservationer, mikrofoner, signallampor och andra delsystem på flygplatsen. Sensorernas data skickas till ett Remote Tower Center (RTC) och visas där i realtid. Genom systemen och med de direktsända bilderna kan en flygledare på ett RTC leda flygtrafiken på samma sätt som i ett traditionellt flygledartorn.
Electronic Flight Strips är ett system som, till skillnad från det traditionella systemet med papperslappar, visar flygplansinformationen digitalt.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Saabs presscenter
+46 (0)734 180 018
presscentre@saabgroup.com
www.saabgroup.com
www.saabgroup.com/YouTube
Följ oss på Twitter: @saab
Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter i hela världen. Genom innovativt, pragmatiskt och samarbetsinriktat arbete, utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ständigt ny teknologi för att möta kundernas förändrade behov.