Hoppa till innehåll

Saab får order på RBS 70 NG från den tjeckiska försvarsmakten, #Saabgroup

Saab har tecknat kontrakt om att leverera RBS 70 NG, den senaste generationen av det bärbara luftvärnssystemet RBS 70, till den tjeckiska försvarsmakten. Det totala ordervärdet är 365 MSEK och leveranserna kommer att ske under 2020 och 2021.

Förutom själva systemet omfattar ordern integrering med det tjeckiska luftvärnet, provutrustning och utbildning. Den tjeckiska försvarsmakten använder redan RBS 70, den tidigare versionen av systemet.

– Vi är glada över att få förse Tjeckiens försvarsmakt med Saabs senaste luftvärnssystem med kort räckvidd, RBS 70 NG. Att ett NATO-land väljer att investera i RBS 70 NG-systemet är det bästa betyg systemet kan få och ett bevis på att Saab är en ledande leverantör inom luftvärnslösningar, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

– Vi är mycket nöjda med våra erfarenheter av RBS 70-systemet och Saabs support. RBS 70 utgör ryggraden i det markbaserade luftvärnet för NATO:s MTF (Multinational Task Force) och ingår från 2019 i VJTF (Very High Readiness Joint Task Force). Det nya RBS 70 NG-systemet innehåller viktiga systemutvecklingar som i hög grad ökar vår förmåga att möta hot mot Tjeckiens och NATO:s självbestämmande, säger Ján Sedliačik, chef för Tjeckiens luftförsvar.

Bland funktionerna som ökar RBS 70 NG-operatörens chanser att träffa rätt mål finns automatisk målföljning, omfattande hjälpsystem, möjlighet att avbryta en målbekämpning (självförstöring av roboten), val av träffpunkt, möjlighet att identifiera egna och fientliga flygplan samt optisk målsökning. Detta ökar även säkerheten under kritiska insatser. RBS 70 NG-operatören har fullständig kontroll över vad och var roboten träffar eller inte träffar, vilket eliminerar risken för vådabeskjutning.

För mer information kontakta:

Saabs presscenter,

+46 (0)734 180 018,

presscentre@saabgroup.com

www.saabgroup.com

www.saabgroup.com/YouTube

Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter. Genom innovativt, samarbetsinriktat och praktiskt tänkande utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ny teknik för att möta kundernas förändrade behov.