Hoppa till innehåll

Saab får order på ammunition till Carl-Gustaf från det amerikanska försvarsdepartementet, #Saabgroup

Saab har fått en order på ammunition till det bärbara vapensystemet Carl-Gustaf® från det amerikanska försvarsdepartementet (DoD). Det totala ordervärdet uppgår till 16 miljoner USD (cirka 145 MSEK) och leveranserna ska genomföras under 2020.

Beställningen innefattar olika typer av ammunition till Carl-Gustaf, som även är känd under namnet M3 MAAWS (Multi-role, Anti-armor, Anti-personnel Weapon System) i USA. Ordern läggs enligt villkoren i kontraktet H92222-14-D-0008 som ursprungligen tillkännagavs av DoD i augusti 2014 avseende det rekylfria 84 mm granatgevärssystemet som i USA går under benämningen M3 MAAWS (Multi-role, Anti-armor, Anti-personnel Weapon System). Det femåriga kontraktet låter kunden lägga order på upp till 187 miljoner USD (cirka 1,3 miljarder SEK).

– Vi är mycket glada att det amerikanska försvarsdepartementet fortsätter investera i Carl-Gustaf-systemet, och vi är stolta över att kunna leverera vår världsledande ammunition för Carl-Gustaf. Det är ett tydligt bevis på att kunden har förtroende för oss och den kapacitet som ammunitionen skapar, sade Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

Carl-Gustaf är ett världsledande vapensystem inom kategorin understödsvapen. Det har hela tiden moderniserats och förbättrats för att uppfylla användarnas föränderliga behov. Den senaste versionen Carl-Gustaf M4 (kallad M3E1 i USA), minskar vikten från 10 kg till mindre än 7 kg. Carl-Gustaf är ett vinnande system för soldater som opererar i krävande miljöer. Vapensystemet Carl-Gustaf kan använda en rad olika ammunitionstyper och tillåter soldater att bekämpa olika mål – från att neutralisera stridsfordon till att röja hinder och bekämpa fiender i byggnader.

Ordern bokfördes under fjärde kvartalet 2018.

För mer information kontakta:

Saabs presscenter,

+46 (0)734 180 018,

presscentre@saabgroup.com

www.saabgroup.com

www.saabgroup.com/YouTube

Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter. Genom innovativt, samarbetsinriktat och praktiskt tänkande utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ny teknik för att möta kundernas förändrade behov.