Hoppa till innehåll

Saab får order från FMV på Targo-system

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab mottagit en order från Försvarets materielverk (FMV) på ett avancerat hjälmmonterat displaysystem (HMD) med namnet Targo. Systemet kommer att användas med det svenska flygvapnets Gripen E-flygplan. Ordervärdet är cirka 119 MSEK och leveranser kommer att ske mellan 2022 och 2026.

Targo-systemet tillverkas och levereras av det brasilianska företaget AEL Sistemas (AEL) och har även beställts av Brasilien till det brasilianska flygvapnets Gripen.

saabnyhet-161107-targosystemPiloter försedda med Targo kan lättare lokalisera, spåra, identifiera och anfalla mål i luften och på marken eftersom systemet ger situationsuppfattning och förenklade stridsalternativ. Ett hjälmmonterat visir visar flyginformation som höjd och hastighet samtidigt som det förser piloten med siktesfunktioner och målföljningsdata.

– Genom att rikta huvudet snarare än hela flygplanet mot målet, kan jag snabbt låsa sensorer och robotar på målet och därmed använda robotarnas fulla kapacitet. Detta gör det möjligt att avfyra roboten omedelbart efter att målet har tagits ut och identifierats, med blicken på målet. Systemet kan också ta ut mål åt piloten, vilket ger snabbare utvärdering av den taktiska situationen, säger Hans Einerth, Flygchef på Saab.

HMD-system är redan operativa i det svenska flygvapnets nuvarande Gripen-flotta. Med det nya HMD-systemet Targo, som kommer att användas i Gripen E, får de svenska Gripen-piloterna bland annat funktioner för mörkersikte och nya displayfunktioner.

AEL Sistemas S.A (AEL) är leverantör åt Gripen NG i Brasilien och partner i tekniköverföringsprogrammet som är del av F-X2-programmet. AEL kommer förutom att leverera HMD-systemet också att tillhandahålla WAD (Wide Area Display) och HUD (Head-up Display) till Brasiliens Gripen NG.

För mer information kontakta:
Saabs presscenter,
0734-180 018,
presscentre@saabgroup.com
www.saabgroup.com
www.saabgroup.com/YouTube

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter. Genom innovativt, samarbetsinriktat och praktiskt tänkande utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ny teknik för att möta kundernas förändrade behov.