Hoppa till innehåll

Saab får order från FMV på Gripenuppgraderingar

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab har mottagit en beställning från Försvarets Materielverk (FMV) avseende uppgraderingar av Gripen C/D-systemet. Ordervärdet uppgår till cirka MSEK 215 och leveranser kommer att ske mellan 2017 och 2019.

ms20-gripenc-saababFör ett effektivt nyttjande och framtidssäkring av Gripensystemet sker en kontinuerlig anpassning och uppgradering av flygplanens och marksystemens förmåga. Beställningen utgör i huvudsak kompletteringar till den så kallade MS20-uppgradering som förbandssattes i Sverige tidigare i år. Den omfattar bland annat förbättringar i flygplanens avionik- och sensorsystem till exempel i gränssnittet mellan flygplan och pilot, uppgraderingar av stöd- och träningssystemen, inköp av utrustning, samt modifiering av apparater. Dessa uppgraderingar kommer sammantaget att ytterligare öka effektiviteten hos Gripensystemet.

– Gripen C/D är idag ryggraden i flera länders flygvapen och vi ser ett fortsatt stort intresse på marknaden. Gripens unika design möjliggör en kontinuerlig uppgradering av systemet vilket innebär att vi kan erbjuda våra kunder den senaste teknologin och därmed tillgodose både nuvarande och kommande krav på operationell förmåga, säger Jerker Ahlqvist, chef för Gripen inom Saabs affärsområde Aeronautics.

ms20-c-gripen-saab-161216Den fullständiga MS20-uppgraderingen är nu i drift i det svenska flygvapnet och uppgraderingar som möjliggör förbandssättning av MS20 i det tjeckiska flygvapnet pågår. MS20 ger en rad nya förmågealternativ och omfattar bland annat nya vapen, sambandsfunktioner, radarfunktioner, en förbättrad spaningsförmåga. I och med MS20 är Gripen först i världen att bära radarjaktroboten Meteor, vilket gör Gripen till ett av de vassaste systemen på marknaden. Som alltid med Gripen, är kunderna fria att välja hur, när och i vilken omfattning de inför de nya funktioner som uppgraderingen utgör.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Saabs presscenter
+46 (0)734 180 018
presscentre@saabgroup.com
www.saabgroup.com
www.saabgroup.com/YouTube 
Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter i hela världen. Genom innovativt, pragmatiskt och samarbetsinriktat arbete, utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ständigt ny teknologi för att möta kundernas förändrade behov.