Hoppa till innehåll

Saab får norsk order på uppgradering av vapenlokaliseringssystem

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab får en order från norska Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO) för en prototyp till uppgradering av det radarbaserade vapenlokaliseringssystemet Arthur. Ordern uppgår till cirka 115 miljoner kronor.

Arthur (ARTillery HUnting Radar) är ett radarsystem som lokaliserar fientlig artillerield och
bestämmer dess avfyringsposition med hög noggrannhet. Den norska armén tog Arthur i bruk 1999, utformad för att stödja lätta infanteribrigader och integrerad på Hägglunds BV-206 bandvagn.

I den senaste beställningen ingår uppgradering av sensorn till Saabs nuvarande produktionsversion av Arthur (ModC), utveckling av nya lednings- och kommunikationsfunktioner samt integration i en ny 10-fots container, som har ISO-hörn för enkel och flexibel användning på olika fordonstyper.
Den norska armén kommer att använda bandvagnen M113F4 som huvudbärare för Arthur.

Uppgraderingen av radarn kommer att avsevärt förbättra upptäcktsförmågan i bredd och exakthet, öka den operativa flexibiliteten och ge rörlighet och skydd i krävande operativa miljöer. Leverans kommer att ske under 2017.

– Vi är mycket glada över att det norska försvaret tar steget till den senaste versionen av Arthur, som garanterar bästa möjliga radar inom detta användningsområde, säger Anders Linder, chef för
affärsenheten Surface Radar Solutions.

Kontraktet undertecknas mellan Saab Technologies Norway AS och FLO. Utveckling och produktion av denna prototyp kommer att ske hos Saab i Halden, Norge, och i Göteborg.

Saab i Halden, Norge, har under mer än trettio års tid utvecklat och producerat radarsystem för såväl regionala som internationella kunder. Nyligen fattade Saab beslutet att i Halden lokalisera sitt nya kompetenscenter för radars inom segmentet Långräckviddig Luftbevakning. Detta är ett viktigt steg i kompetensuppbyggnaden inom ett helt nytt marknadssegment, där Saab i Halden kommer ha en
ledande roll.

– Det här är ett viktigt steg i att stärka Saabs lokala närvaro i Norge, baserat på utvecklingen av
Arthur sedan 1990-talet som skedde i samarbete mellan Saab i Sverige och Norge, säger Dag
Wikören, chef för Saab Marketing & Sales Norge.

Arthur är ett beprövat vapenlokaliseringssystem som används av många nationer världen över.
Förutom Norge, finns systemet bland annat Sverige, Storbritannien, Grekland, Tjeckien, Italien,
Spanien, Sydkorea och andra.

Den operativa användningen av systemet varierar från lokalisering av fientligt artilleri och eldledning av egna artillerivapen till att ge skydd för egna styrkor och civila genom att undertrycka fiendens
artilleri, och/eller ge varning för inkommande eld. Det sistnämnda är särskilt värdefullt i
fredsbevarande verksamhet.

Arthur använder en passiv fasstyrd antennteknik för optimal prestanda i en elektronisk krigföringsmiljö. Väl beprövad teknik ger den bästa balansen mellan mobilitet, räckvidd, precision, elektroniskt störskydd, operativ tillgänglighet och livscykelkostnad.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Saabs presscenter
+46 (0)734 180 018
presscentre@saabgroup.com
http://www.saabgroup.com/
www.saabgroup.com/YouTube
Följ oss på Twitter: @saab
Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter i hela världen.
Genom innovativt, pragmatiskt och samarbetsinriktat arbete, utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ständigt ny teknologi för att möta kundernas förändrade behov
.