Hoppa till innehåll

Saab får beställning på nästa generations sjömålsrobot

President and CEO of Saab

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab har tecknat ett kontrakt med Försvarets Materielverk (FMV) gällande utveckling och produktion av nästa generations sjömålsrobot. Det totala ordervärdet uppgår till SEK 3,2 miljarder och leveranser kommer ske under perioden 2017-2026.

Kontraktet med FMV innefattar utveckling av både en flygburen och fartygsbaserad sjömålsrobot. Nästa generations sjömålsrobotsystem kommer att integreras på det svenska flygvapnets nya stridsflygplan Gripen E, samt i den svenska marinens korvetter av Visby-klass.

– Nästa generations sjömålsrobot kommer ge det svenska flygvapnet och den svenska marinen avsevärda förmågehöjningar, jämfört med andra system på marknaden. Det ger dem en förmåga att engagera mål i alla förhållanden, säger Håkan Buskhe, Saabs VD och koncernchef.

Systemet har en avsevärt förbättrad räckvidd, en uppgraderad målsökare och lägre vikt jämfört med tidigare system. Det har även förmåga att slå ut ett brett spektrum av sjö och land-mål, allvädersförmåga och en design som möjliggör för framtida uppdateringar.

Det nya systemet kombinerar beprövade förmågor från Saabs sjömålsrobotsystem RBS15 med nya och förbättrade förmågor. RBS15 är ett sjömålsrobotsystem som gemensamt produceras och marknadsförs av Saab och Diehl Defence GmbH & Co. KG.

– Diehl är stolta över att fortsätta deltagandet i framgångssagan RBS15 med vårt missilkunnande och beprövade expertis. Det här gemensamma programmet stärker och bibehåller båda företagens positioner som världsledande inom missilteknik genom lanseringen av nästa generations sjömålsrobotsystem, säger Claus Günther,

Claes Günther

. KG.

RBS15 är ett sjömålsrobotsystem som under nästan 30 år har använts av flottor, kustrobotbatterier och flygvapen. Systemet står emot avancerade hot och har en lång räckvidd.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Saabs presscenter
Helena Dahlberg, Media Relations Manager
+46 (0)734 180 018
presscentre@saabgroup.com
www.saabgroup.com
www.saabgroup.com/YouTube
Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter i hela världen. Genom innovativt, pragmatiskt och samarbetsinriktat arbete, utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ständigt ny teknologi för att möta kundernas förändrade behov.