Hoppa till innehåll

Saab får beställning på Carl-Gustaf-ammunition och AT4 från USA

Saab har fått en beställning på ammunition till granatgeväret Carl-Gustaf® och på pansarskottet AT4CS RS från den amerikanska försvarsmakten. Ordervärdet är 81,8 miljoner USD, vilket motsvarar cirka 812,7 miljoner SEK, och leveranser kommer att ske under 2024.

Ordern är lagd inom ett ramavtal som tecknades 2019 mellan Saab och den amerikanska armén som innebär att kunden kan lägga beställningar på Carl-Gustaf-ammunition och pansarskottet AT4 under en femårsperiod.

Systemen som ingår i beställningen kommer att användas av den amerikanska armén, marinkåren och specialförband.

– Vi är stolta att fortsätta förse vår kund med världsledande understödsvapen med multifunktionsförmåga. Beställningen bidrar till att amerikanska försvarsmakten behåller sin överlägsna förmåga mot fientliga stridsfordon och soldater, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

Det mångsidiga, bärbara vapensystemet Carl-Gustaf avfyras från axeln och ger soldater förmåga att hantera alla typer av utmaningar på slagfältet. Pansarskottet AT4 har visat sin effektivitet mot byggnader, landstigningsfartyg, helikoptrar, bepansrade fordon och soldater.

Carl-Gustaf har använts av amerikanska försvarsmakten sedan 1990-talet. Under 2018 stod det klart att den amerikanska armén förvärvar den senaste versionen av systemet, Carl-Gustaf M4.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Saabs presscenter
+46 (0)734 180 018
presscentre@saabgroup.com

www.saab.com

Twitter: @Saab
Facebook: @Saab
LinkedIn: Saab
Instagram: Saab

Saab är ett ledande försvars- och säkerhetsföretag med uppdrag att hjälpa nationer att skydda sin befolkning och bidrar till trygghet för människor och samhällen. Med 18 000 talangfulla medarbetare utvecklar Saab teknik och lösningar för en säkrare, mer hållbar och mer rättvis värld.  Saab utvecklar, tillverkar och underhåller avancerade system inom flygteknik, vapen, ledningssystem, sensorer och undervattenssystem. Saab har sitt huvudkontor i Sverige men en global verksamhet där Saab är en del av många nationers försvarsförmåga.