Hoppa till innehåll

Saab får beställning från Lettland på RBS 70-missiler

2009-06-11 RBS 70 Skjutning Sverige Mästocka

 

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab har fått en beställning på missiler till luftvärnsrobotsystemet RBS 70 från det lettiska försvarsdepartementet. Leveranser kommer att ske under perioden 2015-2016.  

2004 köpte Lettland sitt första RBS 70-system och den nu lagda beställningen är en del av deras långsiktiga plan att ytterligare stärka sitt luftvärn. Kontraktet som nu tecknats inkluderar utbildning, missiler och tillhörande utrustning samt en option på ytterligare beställningar.

– Vi är väldigt nöjda med att Lettland har valt att beställa RBS 70-missiler. Ordern visar på deras förtroende för systemet, men också på Saabs produktions- och supportförmåga. RBS 70 är ett modernt system med lång livscykel och vi ser att allt fler kunder upptäcker systemets flexibla design, säger Anna Fröjd, chef för marknadsområde Nordic & Baltic, Saab.

– Luftförsvar är en av våra viktigaste och mest strategiska prioriteringar för att stärka Lettlands försvar och säkerhet. Avtalet mellan Saab och försvarsministeriet i Lettland visar på det fina samarbetet mellan Sverige och Lettland som bygger tillit och förtroende när det gäller säkerheten i regionen.

Sverige är en mycket bra partner i luftförsvarsdomänen och vårt samarbete har en lång historia. Det är mycket symboliskt eftersom det började 2004, då Lettland anslöt sig till Nato, och baserat på det samarbetet har vi utbildat många soldater inom den lettiska försvarsmakten”, säger Raimonds Bergmanins, Lettlands försvarsminister.

Saabs erbjudande av markbaserade luftvärnsrobotsystem med kort räckvidd omfattar RBS 70 och vidareutvecklingen RBS 70 NG. RBS 70 är ett ledande system på marknaden, där Saab har levererat fler än 1 600 system och över 17 000 missiler till sammanlagt 19 länder.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Saabs presscenter
+46 (0)734 180 018
presscentre@saabgroup.com
www.saabgroup.com
www.saabgroup.com/YouTube
Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter i hela världen. Genom innovativt, pragmatiskt och samarbetsinriktat arbete, utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ständigt ny teknologi för att möta kundernas förändrade behov.