Hoppa till innehåll

Nya Zeelands flotta väljer Saab TactiCall som framtidens kommunikationslösning

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab har tecknat ett kontrakt för att leverera ett komplett kommunikationssystem till Royal New Zealand Navys framtida underhållsfartyg, HMNZS Aotearoa.

Royal New Zealand Navy (RNZN) har valt Saab som leverantör till sitt nya underhållsfartyg HMNZS Aotearoa. Saab kommer att leverera det integrerade kommunikationssystemet TactiCall som sammankopplar olika kommunikationstekniker oavsett radioband, frekvens eller hårdvara. Electronic Navigation Ltd (ENL) kommer att leverera driftsupporten som Saabs partner i Nya Zeeland.

  • – Detta är vår första försäljning i regionen till ett nybyggt fartyg. Samarbetet och det starka partnerskapet med ENL förstärker vår närvaro i Nya Zeeland, säger Ellen Molin, chef för affärsområdet Support and Services.

HMNZS Aotearoa kommer att förse Nya Zeelands försvar med bränsle, färskvatten, utrustning och ammunition. Fartyget kommer även att förstärkas och anpassas för is- och vinterförhållanden för operationer i Antarktis. Detta kommer att göra det möjligt för fartyget att leverera bränsle och andra varor till Scott Base och McMurdo Station under sommarmånaderna när en isbrytare väl har banat väg. Oavsett situationen kommer RNZN att ha ett flexibelt och lättanvänt kommunikationssystem.

-Tack vare det intuitiva människa-maskin-gränssnittet får RNZN ett system som är lätt att hantera även i komplexa situationer. Vid ett skarpt läge är sannolikheten mindre för att en användare av TactiCall ska göra ett fel, och uppgiften kan lösas snabbare och effektivare, säger Ellen Molin.

Nya Zeelands nya tankfartyg byggs just nu av Hyundai Heavy Industries i Sydkorea och beräknas levereras under 2020. Det nya fartyget kommer att ersätta det 30 år gamla tankfartyget HMNZS Endeavour. Fartyget kommer även att kunna tanka två fartyg samtidigt, transportera och tanka det nyzeeländska försvarets helikoptrar, producera och lagra färskvatten, samt lagra och transportera bulkvaror.

Saabs integrerade kommunikationssystem TactiCall är resultatet av mer än 30 års erfarenhet av konstruktion av marina kommunikationslösningar. Det är ett operationellt beprövat kommunikationssystem som för närvarande är i tjänst ombord på 20 olika fartygsklasser i nio länder.

-Detta är andra gången vi säljer TactiCall i Multi-Level Secure-versionen som nyligen vann NATO:s innovationspris NITEC17 Defence Innovation Challenge, säger Ellen Molin.

För mer information kontakta:
Saabs presscenter,
+46 (0)734 180 018,
presscentre@saabgroup.com
www.saabgroup.com
www.saabgroup.com/YouTube
Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter. Genom innovativt, samarbetsinriktat och praktiskt tänkande utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ny teknik för att möta kundernas förändrade behov.