Hoppa till innehåll

Nya granatkastarammunitionen THOR lanseras på DSEI

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab kommer att lansera sin nya 120mm på utställningen DSEI 2017 i London, Storbritannien.

Den helt nya THOR är en 120mm granatkastarammunition som utvecklats med en unik konstruktion som kombinerar olika former, material och fragmentstorlekar för att få önskad effekt på målet. Den nya ammunitionen är utvecklad av Saab Bofors Dynamics Switzerland (SBDS), ett dotterbolag till Saab och en del av affärsområdet Dynamics. Den nya granatkastarammunitionen kommer att visas upp för marknaden för första gången på DSEI 2017.

– Vi är mycket glada över att lansera den nya produkten på marknaden vid årets DSEI. Vår granatkastarammunition MAPAM® revolutionerade sättet som markförband genomför understöd på med hjälp av granatkastare, och med vår nya THOR 120mm-ammunition flyttar vi fram positionerna ytterligare, säger Stephan Kocher, chef för Saab Bofors Dynamics Switzerland.

Traditionell ammunition med luftbrisad sprider fragment i alla riktningar. Detta minskar ammunitionens effekt på målet eftersom över 50 procent av fragmenten sprids uppåt. THOR ger mer än dubbla effekten jämfört med konventionell 120mm granatkastarammunition, samtidigt som den ger en minskning av fragmentförlusten på upp till 20 procent, vilket gör ammunitionen till ett kortdistansalternativ till tungt 155mm artilleri.

Två ytterligare fördelar med THOR ammunition är att THOR är Insensitive Munition (IM) samt att THOR ger kontrollerade säkerhetszoner vid nedslag och detonation.

– THOR ger ett förbestämt splittermönster, vilket gör insatser med denna ammunition mer precis och förutsägbar. Denna nya ammunition kommer ge användaren en mycket större chans att nedkämpa målen, något som normalt skulle ha krävt tyngre understöd, säger Christopher Leitner, chef för marknadsföring och försäljning vid Saab Bofors Dynamics Switzerland.

Besök Saab på DSEI i monter N2-230 för mer information om THOR granatkastarammunition.

THOR – huvudegenskaper:
• Effekt ca 250 procent jämfört med 120 mm standardammunition
• Räckvidd ca 8 500 m
• Kontrollerade säkerhetszoner för att skydda egna trupper samt för att undvika sidoskador
• Optimerad säkerhet för mobila granatkastarsystem tack vare IM-egenskaper
• Cylindrisk centralkroppskonstruktion för att förbättra effekten
• Anpassningsbara fragmentformer och -kvantiteter
• Kulor kan optimeras för räckvidd och effekt
• Optimerad för att bekämpa olika hot på slagfältet inklusive hårda mål

THOR – teknisk data:
Kaliber: 120 mm
Vikt ca: 15 kg
Längd ca: 770 mm
Max räckvidd ca: 8 500 m
Antal fragment beroende på konfiguration: Max 4 250 stålkulor, Max 4 250 fragment
IM sprängämne: 3,4 kg PBXN-110
Alternativt sprängämne: 1 kg sprängämne (blast explosive)

SBDS har en ledande position inom design, utveckling och produktion av granatkastarammunition och verkansdelar samt andra produkter och tjänster relaterat till ammunition och ammunitionskomponenter.

Företaget är specialiserat på hantering av ammunition över hela livscykeln och tillhandahåller service av olika ammunitionstyper, främst för grovkalibriga produkter. SBDS, som tillhör Saabs affärsområde Dynamics, är ett helägt dotterbolag med verksamhet i Thun, Schweiz, där företaget tillhandahåller en toppmodern utvecklings- och produktionsanläggning med unika och avancerade test- och simuleringsmöjligheter.

För mer information kontakta:
Saabs presscenter,
+46 (0)734 180 018,
presscentre@saabgroup.com
www.saabgroup.com
www.saabgroup.com/YouTube
Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter. Genom innovativt, samarbetsinriktat och praktiskt tänkande utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ny teknik för att möta kundernas förändrade behov.