Hoppa till innehåll

Milrem Robotics, Svenska & Estniska ingenjörer utvecklar världens modernaste stridsfordon

Logotyp: Milrem Robotics
Logotyp: Milrem Robotics

Örnsköldsvik, Sverige – Milrem Robotics, en av Europas ledande tillverkare av markgående robotsystem för militärt bruk, utvecklar världens modernaste robotiserade stridsfordon syftande till att minska behovet av soldater på stridsfältet. Utvecklingen sker av svenska och estniska ingenjörer i samarbete.

 

Det nya fordonssystemet, kallat Type-X Robotic Combat Vehicle (RCV), är avsett att ersätta konventionella stridsfordon, som bland annat används för att transportera soldater. Med Type-X bibehålls enhetens slagkraft samtidigt som antalet soldater på stridsfältet minskas. Det betyder att antalet människor som försätts i riskabla situationer minskas.

”Detta är ett oerhört spännande projekt som ger många nya utmaningar för talangfulla ingenjörer”, säger Sverker Svärdby, chefsingenjör för Type-X och VD för Sinrob Technologies AB, det svenska dotterbolaget till Milrem Robotics, beläget i Örnsköldsvik.

Sverker fortsatte, ”Vi ger helt ny förmåga till soldater som kommer att överträffa befintlig teknik, samtidigt som den kommer bli betydligt billigare än befintliga lösningar, en ekvation som inte är helt enkel att lösa, en mycket intressant uppgift att slutföra.”

Typ-X kommer att ha en diesel-elektrisk hybridframdrivning, vara lägre och lättare än konventionella stridsfordon vilket gör att det kommer bli svårare att upptäcka, men lättare att transportera och ha överlägsen prestanda i svår terräng.

Fordonet utvecklas för att möta kraven från olika väpnade styrkor, inklusive den amerikanska armén som redan planerar att upphandla denna typ av fordon.

Företaget planerar att ha en operativ prototyp av fordonet färdigställt under hösten 2020.

”Det har varit en exceptionell upplevelse att se hur team i Örnsköldsvik och Tallinn samarbetar och kompletterar varandra samtidigt som de skapar något så innovativt”, säger Kuldar Väärsi, VD för Milrem Robotics. Vi kommer att fortsätta att växa vårt team och vår kapacitet i Estland, Sverige och på andra håll, tillade han.

Milrem Robotics mission är att frigöra människor från riskområden och befria dem från smutsiga, tråkiga och farliga uppgifter. Milrem Robotics är mest känt för sitt mindre fordon THeMIS, viket är ett Unmanned Ground Vehicle (UGV) som började utvecklas i slutet av 2014.

THeMIS har sedan dess levererats till nio länder, inklusive sju NATO-länder: Norge, Tyskland, Frankrike, USA, Storbritannien, Nederländerna och Estland. THeMIS är också den enda UGV som har satts in i en internationell militär operation, anti-terroristoperationen Barkhane i Mali.

Läs mer här.

Företagsnamn:
Sinrob Technologies AB
Adress:
Hamngatan 11B
Postnummer och Ort:
891 33 Örnsköldsvik
Webbsida:
https://milremrobotics.com
E-postadress:
info@milrem.com