Hoppa till innehåll

Lettland och Estland beställer Carl-Gustaf M4, #Saabgroup

Saab har fått beställningar från den lettiska och den estniska försvarsmakten för leveranser av Carl-Gustaf® M4. Leveranserna kommer att äga rum 2021-2024.

Beställningarna är lagda inom ett ramavtal som undertecknades av Försvarets materielverk (FMV) i juni 2019, vilket gör att Sverige, Lettland och Estland kan göra beställningar på vapensystemet Carl-Gustaf M4 under en tioårsperiod.

– Vi är glada över att Lettland och Estland har valt Carl-Gustaf M4. Båda länderna har under mer än två decennier använt sig av Saabs Carl-Gustaf-system. Vi ser fram emot att nu stärka deras markstridsförsvar med den senaste versionen av systemet, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

– Den nya generationens pansarvärnsvapen Carl-Gustaf M4 är en stor uppgradering för våra soldater som sedan tidigare är användare av Carl-Gustaf M2, särskilt när det kommer till att transportera vapnet, då det nya vapnet är hälften så tungt som M2. Den gemensamma upphandlingen är ett bra exempel på gott samarbete mellan grannländer, då samtliga parter fått det mest ekonomiska och fördelaktiga erbjudande. Samarbeten mellan försvarsmakter är ett av de viktigaste tillvägagångssätten att öka försvarsförmågan i vår region, säger Ramil Lipp, chef för Estlands inköpsorganisation för försvarsmateriel.

 

– Anskaffningen av den senaste generationens rekylfria granatgevär är en viktig milstolpe i samarbetet mellan Baltikum och Norden. Den gemensamma upphandlingen har varit ekonomiskt fördelaktigt för både Lettland och Estland, och kommer öka interoperabilitet och möjliggöra gemensamma övningar. Upphandlingen av Carl-Gustaf M4, tillsammans med den tidigare upphandlingen om ammunition till systemet, förbättrar den operativa förmågan inom den lettiska försvarsmakten och banar väg för en långsiktig modernisering av våra väpnade styrkor, säger Artis Pabriks, Lettlands försvarsminister.

Carl-Gustaf M4 är den senaste versionen av det bärbara, axelavfyrade mångsidiga vapensystemet Carl-Gustaf. Med sin stora förmågebredd gör systemet att användarna kan förbli mobila och effektiva i alla scenarier. Det bygger på systemets kapacitet, erbjuder högre precision, lättare konstruktion och kompatibilitet med framtida innovationer, såsom intelligenta sikten och programmerbar ammunition. Sedan lanseringen 2014 har Saab tecknat avtal för Carl-Gustaf M4 med 13 länder.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Saabs presscenter

+46 (0)734 180 018

presscentre@saabgroup.com

www.saabgroup.com

www.saabgroup.com/YouTube

Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter i hela världen. Genom innovativt, pragmatiskt och samarbetsinriktat arbete, utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ständigt ny teknologi för att möta kundernas förändrade behov.