Hoppa till innehåll

Johan Klintberg VD för Saab Digital Air Traffic Solutions

Johan Klintberg utses till VD för Saab Digital Air Traffic Solutions från den 1 september 2016. Samtidigt påbörjar det nya bolaget sin verksamhet med att marknadsföra, sälja, utveckla och driva produkter och tjänster för digital fjärrstyrd flygtrafikledning.

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab och LFV, som ansvarar för flygtrafiklednings-tjänster i Sverige, tecknade avtal den 29 juni 2016 om att etablera ett nytt bolag Saab Digital Air Traffic Solutions AB med Saab som majoritetsägare. Transaktionen godkändes nyligen av Konkurrensverket och bildandet av bolaget kan nu slutföras.

Johan Klintberg, VD för Saab Digital Air Traffic Solutions
Johan Klintberg, VD för Saab Digital Air Traffic Solutions

–       Digital fjärrstyrd flygtrafikledning är i ett mycket intressant skede med stor global uppmärksamhet och jag är övertygad om att Johan Klintberg med sin gedigna erfarenhet av ledarskap och affärsmannaskap kommer att ta vår ledande position på marknaden till nästa nivå, säger Anders Carp, chef för Traffic Management på Saab.

Digital och integrerad flygtrafikledning innebär att högteknologiska system skickar information från sensorer till ett flygledartorn, oberoende av plats. Det bidrar till ökad flexibilitet, höjd säkerhet och effektivare resande för passagerare. Det leder också till minskade kostnader för flygtrafikledning.

–       Flygplatsen i Örnsköldsvik har fjärrstyrts från LFV Remote Tower Centre i Sundsvall sedan april 2015 och inom ett år kommer ytterligare två flygplatser, Sundsvall Timrå Airport och Linköping City Airport att fjärrstyras från RTC i Sundsvall. Johan Klintbergs erfarenhet kommer på ett utmärkt sätt driva den digitala omvandlingen och marknadens krav vidare, säger LFVs generaldirektör Olle Sundin.

Saab och LFV har genom ett framgångsrikt samarbete driftsatt det första systemet i världen för fjärrstyrd digital flygtrafikledning, Remote Tower. Systemet är en viktig drivkraft för den fortsatta innovativa digitala utvecklingen inom flygtrafikledning.

Johan Klintberg anställdes av Saab för tio år sedan och har sedan dess haft olika befattningar inom Saab AB, senast som chef för affärsenheten Maintenance and Repair Operations (MRO) inom affärsområdet Support & Services. Under sin tid på Saab har han varit involverad i ett antal framgångsrika internationella affärsaktiviteter kopplat till Saabs breda produktportfölj . Innan han kom till Saab, arbetade Johan Klintberg internationellt inom telekommunikation och konsultverksamhet.
Mer information om bolaget och tidigare pressmeddelande.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Saabs presscenter
+46 (0)734 180 018
presscentre@saabgroup.com
http://www.saabgroup.com
www.saabgroup.com/YouTube
Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter i hela världen. Genom innovativt, pragmatiskt och samarbetsinriktat arbete, utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ständigt ny teknologi för att möta kundernas förändrade behov.