Hoppa till innehåll

FMV beställer fler granatkastarpansarbandvagnar

Försvarets materielverk har lagt en beställning till Hägglund Bofors Utveckling på ytterligare tjugo Granatkastarpansarbandvagn 90. Beställningsvärdet är cirka 500 miljoner kronor och leverans till Försvarsmakten är planerad till perioden 2023 till 2025.

FMV slutlevererade nyligen 40 Granatkastarpansarbandvagn 90 (Grkpbv 90). De är baserade på ett chassi från Stridsfordon 90 och ett nyutvecklat torn med granatkastarfunktion. Nu beställer FMV ytterligare tjugo fordon och integration av arméns nya ledningsstödssystem, LSS Mark, i dessa samt i de sedan tidigare levererade fyrtio vagnarna. Leveranser är planerade under perioden 2023 till 2025.

Granatkastarpansarbandvagn 90 möjliggör snabb gruppering, skjutning och omgruppering. Besättningen kan arbeta i skydd inne i vagnen hela tiden. Det nya kontraktet kommer att ge Försvarsmakten mer indirekt eldkraft och stöd till de mekaniserade bataljonerna.

De ytterligare Grkpbv 90-vagnarna är en del av ett större moderniseringsprogram av den svenska Stridsfordon 90-flottan som både kommer att förlänga livslängden på fordonen, lägga till nya möjligheter och introducera arméns nya ledningsstödssystem.

Projekt Grkpbv 90