Hoppa till innehåll

Flygande start för GlobalEye, #Saabgroup

GlobalEye AEW&C

Under 2018 har Saabs nyaste flygburna övervakningssystem GlobalEye gjort stora framsteg. Flygplanet visades upp för första gången i februari i år. Vid flygmässan Farnborough International Airshow i London berättade Saab mer om framstegen.

GlobalEye är ett avancerat flygburet övervakningssystem som ger användaren förmåga att med en och samma lösning övervaka luft, hav och mark samtidigt. Användaren har också möjlighet att byta roll under pågående uppdrag. GlobalEye kombinerar ett stort antal sensorer och avancerad datafusionsförmåga med full nätverkskommunikation. Dessa system är integrerade på ett jetflygplan av typen Global 6000 från Bombardier. Användaren ges en flexibilitet att utföra olika typer av uppdrag, såväl i fredstid som i strid. Befälhavare kan leda insatser som äger rum i flera domäner – i luften, till sjöss och på land.

“På mindre än två år från att vi fick den första beställningen har Saab både visat upp systemet för första gången och genomfört premiärflygningen med GlobalEye. Flygprovsprogrammet går enligt plan och flygplanets tekniska prestanda utökas löpande samtidigt som vi genomför riggtester med sensorsystemet på marken”, säger Lars Tossman, chef för Airborne Surveillance Systems inom Saabs affärsområde Surveillance.

Det som gjort det möjligt för Saab att leverera ett så avancerat system som GlobalEye är den samlade kompetens som finns inom företaget gällande sensorer, stridsledningssystem, samt utformning och tillverkning av flygplan och systemintegration. GlobalEye är också ett resultat av Saabs mångåriga erfarenhet av att leverera det flygburna övervakningssystemet Erieye, som används av en rad länder runt om i världen ombord på olika typer av jet- och turbopropflygplan.

Saab fick den första beställningen, som omfattade två GlobalEye-system, från Förenade Arabemiraten i november 2015 under Dubai Air Show. En beställning på ytterligare ett system från samma kund offentliggjordes under 2017. GlobalEye ger användaren utökad radarräckvidd, bättre flygräckvidd, kombinerat med förmågan att utföra flera olika uppdrag med samma lösning; exempelvis räddningsuppdrag, gränsövervakning och militära operationer.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Saabs presscenter

+46 (0)734 180 018

presscentre@saabgroup.com

www.saabgroup.com

www.saabgroup.com/YouTube

Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter i hela världen. Genom innovativt, pragmatiskt och samarbetsinriktat arbete, utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ständigt ny teknologi för att möta kundernas förändrade behov.