Hoppa till innehåll

Fjärrstyrd flygtrafikledning till Scandinavian Mountains Airport

Plane flying by control tower

Försvars- och säkerhetsföretaget Saabs och Luftfartsverkets (LFV) nyligen etablerade bolag, Saab Digital Air Traffic Solutions AB, har tecknat en avsiktsförklaring med Scandinavian Mountains Airport AB om att leverera fjärrstyrd flygtrafikledning. Parterna har för avsikt att teckna kontrakt under första kvartalet 2017.

Avsiktsförklaringen kring fjärrstyrd flygtrafikledning innebär att Scandinavian Mountains Airport AB blir först i världen att välja bort ett traditionellt flygledartorn vid byggnation. Flygplatsen finns i Rörbäcksnäs som ligger mellan Sälen, Sverige och Trysil, Norge.

– Vi kommer att ha en flexibilitet i leveransen av flygtrafikledningstjänsten som blir en tillgång för att möta trafikvolymerna över säsongerna. Det här är behovsstyrd flygtrafikledning på ett helt nytt sätt med stora fördelar, säger Brett Weihart, VD för Scandinavian Mountains Airport AB.

Saab och LFV har utvecklat konceptet fjärrstyrd flygtrafikledning, Remote Tower, och var först i världen med att få ett system godkänt för operativ drift när Örnsköldsviks flygplats började flygledas ifrån Remote Tower Centret i Sundsvall den 21 april 2015. Saabs Remote Tower är fortfarande det enda systemet i världen som godkänts för operativ drift.

Johan Klintberg, VD för Saab Digital Air Traffic Solutions
Johan Klintberg, VD för Saab Digital Air Traffic Solutions

– Den här avsiktsförklaringen visar att framtidens flygplatser inte kommer att ha torn utan bestå av digitala lösningar. Det gör det möjligt för en flygplats att få flygtrafikledning vid de tidpunkter de har behov av det. Det betyder i sin tur att fler flygplatser kan göras tillgängliga och därmed bidra till en levande landsbygd, säger Johan Klintberg, VD för Saab Digital Air Traffic Solutions.

För mer information om Digital Air Traffic Solutions se: http://saab.com/digitalairtrafficsolutions
ATM (air traffic management) video
B-roll för redaktionellt arbete

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Saabs presscenter
+46 (0)734 180 018
presscentre@saabgroup.com
www.saabgroup.com
www.saabgroup.com/YouTube 
Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter i hela världen. Genom innovativt, pragmatiskt och samarbetsinriktat arbete, utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ständigt ny teknologi för att möta kundernas förändrade behov.