Hoppa till innehåll

Det andra Gripen E-flygplanet har premiärflugit, #Saabgroup

This picture is brought to You by SAAB AB, and is free of all use.
First Flight 39-9
181126

Den 26 november genomförde Saab en framgångsrik första flygning med det andra Gripen E-flygplanet.

Det andra Gripen E-flygplanet (med benämning 39-9) lyfte på sin första flygning klockan 09.50 den 26 november 2018. Flygningen genomfördes från Saabs flygfält i Linköping med testpilot Robin Nordlander vid spakarna.

– En del personer tycker att testpilot är det mest spännande yrket i världen, och jag håller med. Att flyga Gripen E är dock inte svårt, inte ens vid en första flygning som denna. Flygningen gick mycket smidigt och 39-9 är ett rent nöje att flyga. Jag ser fram mot att komma upp i luften igen och fortsätta utprovningen med det nya systemet, säger Robin Nordlander, testpilot vid Saab.

Under den 33 minuter långa flygningen utförde piloten en rad manövrer för att testa flygegenskaper och olika testkriterier, till exempel mjukvara, räddnings- och oxygensystem och kommunikationssystem.

– Det är mycket glädjande att se det andra Gripen E-flygplanet bli en del av flygutprovningsprogrammet helt enligt plan. Det här nya flygplanet ger oss möjlighet att utöka utprovningen allt eftersom vi testar fler funktioner för systemen ombord. Dessutom går den övergripande utprovningen snabbare med två flygplan i luften. Programmet fortsätter att leverera goda resultat och skapa intresse hos våra kunder och andra som är nyfikna på vilken förmåga Gripen E kan ge piloterna, säger Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

Nästa fas i provflygprogrammet för Gripen 39-9 är att testa taktiska system och sensorer.

Film premiärflygning 39-9

För mer information kontakta:

Saabs presscenter,

+46 (0)734 180 018,

presscentre@saabgroup.com

www.saabgroup.com

www.saabgroup.com/YouTube

Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter. Genom innovativt, samarbetsinriktat och praktiskt tänkande utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ny teknik för att möta kundernas förändrade behov.