Hoppa till innehåll

Boeing och Saab presenterar de två första flygplanen till det amerikanska flygvapnets T-X-upphandling

T-X Dry Run Pre-Event_Darrell Davis_Media Kit Select Files_Static A/C Bldg 75_MCF16-0059 Series_RMS#302077_09/12/2016

Boeing och Saab kommer att använda de båda T-X-flygplanen, som presenterades idag, tisdag, vid ett event i St Louis, USA, för att visa det amerikanska flygvapnet fördelarna med företagens lösning när det gäller prestanda, pris och underhåll.

Boeing T-X är ett helt nytt flygplan, konstruerat för det amerikanska flygvapnets utbildningsprogram för framtidens piloter och använder den senaste teknologin och de modernaste produktionsmetoderna. Det är ett avancerat flygplan, som har konstruerats för att kunna vidareutvecklas när tekniken, uppdragen och utbildningsbehoven förändras i framtiden. Flygplanet är både mer kostnadseffektivt och mer flexibelt än äldre, befintliga lösningar.

– Vårt T-X är det bästa valet och redo för att utbilda piloter under många generationer framöver, säger Leanne Caret, VD för Boeing Defense, Space & Security.

Boeing T-X är enmotorigt samt har dubbla stjärtfenor, en upphöjd bakre instruktörsplats för bättre synfält och en avancerad cockpit med inbäddade utbildningsfunktioner. Systemet erbjuder även toppmoderna markbaserade utbildningssystem och har en konstruktion för kostnadseffektiva framtida underhållslösningar.

– Saab bygger för det amerikanska flygvapnets framtida pilotutbildning. Vi har lyckats ta fram den bästa lösningen tack vare utmärkt samarbete med Boeing och en tydlig strategi redan från den första dagen, säger Håkan Buskhe, Saabs VD.

T-X kommer att ersätta det amerikanska flygvapnets nuvarande skolflygplan, T-38. Det amerikanska flygvapnet förväntas välja kontraktspart i slutet av 2017. Boeing och Saabs träningslösning är en av flera i den kommande upphandlingen. Det nya skolflygplanet beräknas tas i operativ drift år 2024.

För mer information kontakta:
Saabs presscenter
+46 (0)734 180 018,
presscentre@saabgroup.com
Rachelle Lockhart
Boeing Defense, Space & Security
Telefon: +1 314-232-4170
Mobil: +1 314-420-8374
rachelle.lockhart@boeing.com
www.saabgroup.com
www.saabgroup.com/YouTube
Följ oss på Twitter: @saab

Det svenska försvars- och säkerhetsföretaget Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter och utvecklar, anpassar och förbättrar ständigt ny teknik för att möta kundernas förändrade behov. Saab omsätter 4 miljarder USD och har cirka 15 000 anställda i drygt 35 länder. 

Mer information om Boeing Defense, Space & Security finns på www.boeing.com. Twitter: @BoeingDefense.