Hoppa till innehåll

Belgien väljer Saabs lösning för fjärrstyrd flygtrafikledning

Plane flying by control tower

Belgiens ledande aktör inom flygtrafikledning, skeyes, väljer Saab Digital Air Traffic Solutions (SDATS) som leverantör till ett långsiktigt ramavtal för Belgiens implementeringsprogram för fjärrstyrd flygtrafikledning.

Avtalet omfattar en stegvis introduktion av fjärrstyrda flygledartorn för upp till sex flygplatser och tre ledningscentraler i Belgien. Ramavtalet, som består av en fast och en valbar del, uppgår till ett totalt värde av drygt 48 miljoner Euro över en 18-årsperiod. Det första steget omfattar flygplatserna Liege och Charleroi samt en ledningscentral i Namur. Leveranserna till skeyes kommer att ske från 2022 och de första lösningarna kommer att sättas i drift under 2024. Flygtrafiken är en integrerad del av Belgiens infrastruktur och programmet för fjärrstyrd flygtrafikledning är ett innovativt initiativ med syfte att säkerställa en hållbar och långsiktig lösning som kan komma att bli en förebild inom Europa.

– Vi är stolta att få skeyes förtroende att leverera SDATS lösning för fjärrstyrda torn och centraler till Belgiens framtida infrastruktur för flygtrafikledning. Avtalet kommer senare också att omfatta större och mer komplexa flygplatser och vår lösning ska implementeras i hela landet. Vår teknik för fjärrstyrd flygtrafikledning kommer att förse Belgien och skeyes med nya förmågor i världsklass. För oss är skeyes en långsiktig partner, som kommer att bidra till att våra förmågor blir ännu vassare under det kommande decenniet, säger Per Ahl, VD för Saab Digital Air Traffic Solutions.

– Innovation och utveckling är centralt för skeyes. Vi investerar löpande för att utveckla våra arbetssätt, spjutspetsteknik och höga kompetens inom flygtrafikledning, och för att se till att flygtrafiken på belgiska flygplatser och i belgiskt luftrum är säker. Vi är redo för en framtid i en internationell miljö som är i ständig förändring och där konkurrensen är hög. Single European Sky, obemannad flygtrafik och privatiseringen inom flygtrafikledning är några av de utmaningar vi står inför. I vår sektor är tekniken en av de viktigaste förändringsfaktorerna. Fjärrstyrda lösningar utgör ett stort steg i utvecklingen av flygtrafikledningen, vilket är något som skeyes välkomnar. SDATS är en stabil och långsiktig partner som är väl lämpad att genomföra vårt program för fjärrstyrd flygtrafikledning med start i Namur för flygplatserna Liege och Charleroi, säger skeyes VD, Johan De Cuyper.

Fjärrstyrda lösningar är ett genombrott inom flygtrafikledning som startade i Sverige 2015. Sedan dess har fjärrstyrda flygledningscentraler introducerats bland annat på Arlanda, på Cranfields flygplats och för London City Airport i Storbritannien. Under 2022 kommer tekniken också att införas på Schiphol i Amsterdam för flera flygplatser i Nederländerna.

Saab Digital Air Traffic Solutions är ett joint venture-projekt mellan Saab och LFV (Luftfartsverket). Genom att kombinera LFV:s unika operativa erfarenhet med Saabs tekniska lösningar i världsklass, kan Saab Digital Air Traffic Solutions hantera hela processen – från planering till genomförande och administration av tjänster inom fjärrstyrd flygledning. Som leverantör av både teknik och tjänster erbjuder företaget nya och avancerade lösningar för fjärrstyrd flygtrafikledning i Sverige och utomlands.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Saabs presscenter

+46 (0)734 180 018

presscentre@saabgroup.com

www.saab.com

Twitter: @Saab

Facebook: @saabtechnologies

LinkedIn: Saab

Instagram: Saab