Hoppa till innehåll

Saab får order på sensorsystemet Arexis till Tysklands Eurofighter

Saab har tagit emot en order från rbus Defence and Space gällande lösningen Arexis. Kontraktsperioden är 2024-2026.

Det tyska försvarets smyndighet kommunicerade i juni 2023 att Saabs sensorlösning Arexis valts till Eurofighter EK, som är en ny svariant av det tyska flygvapnets Eurofighter-flygplan. Ordern innebär att Saab nu inleder den första fasen i arbetet mot att leverera Arexis inom det här programmet.

Saabs order kommer från Airbus, som är kontrakterad att uppgradera 15 av det tyska flygvapnets Eurofighter-flygplan med de förmågor som krävs för att utföra telekrigsuppdrag. Planen kommer att ersätta det tyska flygvapnets Tornado ECR, som ska avvecklas från 2030.

”Saab har lång erfarenhet av att utveckla telekrigssystem och ett nära samarbete med Airbus. Vår sensorlösning Arexis, som bygger på avancerad hårdvara och mjukvara med AI-baserade algoritmer, kommer att stärka det tyska försvaret med telekrigsförmåga i världsklass under flera decennier framöver”, säger Micael Johansson, Saabs vd och koncernchef.

AI-plattformen som används för Arexis utvecklas av Saabs strategiska AI-partner Helsing.

Arexis är en beprövad telekrigsklösning med avancerade sensor- och självskyddsförmågor som ger användaren förmåga att upptäcka, lokalisera och identifiera avancerade radarhot i komplexa elektromagnetiska miljöer.

Läs mer om Arexis: www.saab.com/arexis.

Kontakt

Saabs presscenter
+46 (0)734 180 018
presscentre@saabgroup.com

Saab är ett ledande försvars- och säkerhetsföretag med uppdrag att hjälpa nationer att skydda sin befolkning och bidrar till trygghet för människor och samhällen. Med 22 000 talangfulla medarbetare utvecklar Saab teknik och lösningar för en säkrare och mer hållbar värld. Saab utvecklar, tillverkar och underhåller avancerade system inom flygteknik, vapen, ledningssystem, sensorer och undervattenssystem. Saab har sitt huvudkontor i Sverige men en global verksamhet där Saab är en del av många nationers .

Företagsnamn:
Saab AB
Adress:
Box 12062
Postnummer & Ort:
102 22 Stockholm
Webbplats:
www.saabgroup.com
Telefon:
+46 8 463 00 00
E-post:
info@saabgroup.com

Relaterade nyheter