Upgrade | The last Jedi | Edge of tomorrow
Varför en kanal för att diskutera tekniken i science fiction filmer?
Tekniska innovationer uppstår i allt kortare cykler. Innovation uppstår dock inte i vakuum. Idéer hämtas från olika världar och utvecklas ofta i samtal mellan människor.
Innovation är inte bara om att skapa nya saker, utan att finna nya lösningar i att använda befintlig teknik på nya sätt. Kreativiteten som uppvisas i filmens värld hjälper oss att tänja på ramarna och tänka utanför boxen.
2025 – Framtidens teknik och försvar är en serie där Johanne Hildebrandt och Annika Avén tillsammans med experter analyserar dagens teknik och reflekterar över hur den kommer att ha utvecklats 2025. Med utgångspunkt i sådant som framställts som dystopiskt i science fiction-filmer diskuteras teknik, säkerhet och försvar ur olika perspektiv.
Vi har valt att utgå från science fiction-filmer för att göra ämnet något mer lättförståeligt. Ibland blir det nästan för mycket av en diffus begreppsutredning när vi pratar AI, cyber och drönare. Genom att förhålla oss till en film får vi en bild att utgå ifrån. Vi vill belysa hur spännande försvars- och säkerhetspolitik är och hur stor roll den tekniska utvecklingen har för att trygga samhället.
Vi har en ganska bra bild inom militärteknologin om vad som kommer ut om fem, tio år. Det som vi inte vet lika väl är hur nya teknik kan tillämpas på helt nya sätt. Det är där som de militärteknologiska överraskningarna oftast finns. Den allmänna debatten kan ofta präglas av en rädsla av att robotar kommer att ta över jobb och att AI kommer att fatta alla beslut. Genom 2025 vill vi väcka nya tankegångar och få igång en diskussion kring detta, tekniken innebär fantastiska möjligheter och den är vad vi gör den till.
Den ”fjärde industriella revolutionen” kommer att påverka branscher och samhälle – på olika sätt. Utmaningen är hastigheten. Att finna lösningarna snabbare än den som vill skada samhället.
Med 2025 vill vi göra fler uppmärksamma på och intresserade av teknologins möjligheter och utveckling men även belysa risker med det uppkopplade samhälle vi lever i. Förhoppningsvis kommer fler att tycka att detta är lika intressant som vi tycker.